© 2019 by Grow Scientific Progress. Created with Wix.com

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Naš prijedlog

Podnijeli smo pravni prijedlog za ažuriranje Direktive 2001/18/EC u obliku europske građanske inicijative. Ovdje je objavljeno 25. srpnja 2019. godine.

U našem prijedlogu, spajamo nekoliko opcija politika kako bismo ažurirali regulatorni sustav o novim tehnikama selekcije bilja (NPBT) u EU-u. Ovdje možete pročitati naše vodeće principe.

 

Posebno predlažemo jasnu razliku između NPBT-a zasnovanih na mutagenezi i konvencionalnih GMO-a, budući da ove tehnike rezultiraju različitim proizvodima.
 

Nadalje, zahtijevamo procjenu rizika krajnih organizma koji se temelje na proizvodima, a ne procjenu utemeljenu na tehnici. To je zato što su rizici, ako išta, povezani s proizvodom, a ne s tehnikom dobivanja tog proizvoda.

 

Da bi se to postiglo, predlažemo uspostavu pozitivne liste bezbjednih svojstava specifičnih za pojedine vrste. To znači da će proizvodi NPBT-a zahtijevati prijavu, a ne odobrenje ako uključuju samo osobine na ovom pozitivnom popisu. Ti organizmi s novim svojstvima i dalje se procjenjuju na bezbjednost i zahtijevaju odobrenje prije uzgoja. 

 

Sveukupno gledano, naše izmjene Direktive rezultiraju nižom strogošću ocjenjivanja za proizvode koji se ne razlikuju od onih dobivenih tradicionalnim uzgojem. Istodobno  zadržavaju se strogi zahtjevi za procjenu rizika za proizvode s novim osobinama.

Vjerujemo da će te prijeko potrebne promjene poticati učinkovitiju, održiviju i resursno prihvatljiviju poljoprivredu diljem EU-a i utrti put politikama temeljenim na znanosti.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now