© 2019 by Grow Scientific Progress. Created with Wix.com

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Naš predlog

Predložili smo pravni predlog za posodobitev Direktive 2001/18 / ES v obliki evropske državljanske pobude. Objavljeno je bilo 25. julija 2019.

V našem predlogu združujemo več političnih možnosti za posodobitev regulativnega sistema o novih tehnikah plemenjenja rastlin (NPBT) v EU. Naša vodilna načela si lahko preberete tukaj.

 

Predvsem predlagamo jasno razlikovanje NPBT, ki temeljijo na mutagenezi, in običajnih gensko spremenjenih organizmov, saj te tehnike povzročajo različne proizvode.

 

Poleg tega zahtevamo bolj ocenjeno tveganje za nastale organizme, ne pa na tehniki. To je zato, ker so tveganja, če sploh, povezana z izdelkom in sploh ne s tehniko pridobivanja izdelka.

 

Da bi to dosegli, predlagamo oblikovanje pozitivnega seznama lastnosti, značilnih za varne vrste. To pomeni, da morajo izdelki NPBT zahtevati prijavo in ne odobritev, če na tem pozitivnem seznamu vsebujejo samo lastnosti. Te organizme z novimi lastnostmi je treba še naprej ocenjevati glede varnosti in pred gojenjem jih je treba odobriti. 

 

Na splošno naše spremembe direktive povzročajo nižjo strogost ocenjevanja proizvodov, ki jih ni mogoče razlikovati od proizvodov, pridobljenih s tradicionalno rejo. Hkrati se ohranijo stroge zahteve za oceno tveganja za izdelke z novimi lastnostmi.

Verjamemo, da bodo te prepotrebne spremembe spodbudile bolj učinkovito, trajnostno in do virov prijazno kmetijstvo po vsej EU in odprle pot za več znanstveno utemeljenih politik.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now