Alapvető fogalmak

Tisztában vagyunk azzal, hogy néhány kifejezés, amelyet használunk túlságosan szakmai – ezért is írtuk meg ezt a kivonatot a legfontosabb fogalmakról, melyek szükségesek ahhoz, hogy az érvelésünk érthető legyen. A tényeken alapuló párbeszédet és az eltérő vélemények kulturált ütköztetését egyik legfőbb prioritásunknak tartjuk, és kötelességünknek tekintjük a nyilvános viták ösztönzését is.

Kérjük, hogy bármilyen kérdés és vélemény esetében lépjen velünk kapcsolatba, hamarosan infografikákkal is jelentkezünk.

Európai polgári kezdeményezés

 A demokrácia egyik eszköze az Európai Unióban

Az Európai Unió bármely polgára indíthat Európai Polgári Kezdeményezést olyan témában, amely az Európai Bizottság hatáskörébe tartozik. A kezdeményezés általában arra irányul, hogy az Európai Bizottság milyen módon járjon el egy adott esetben. A kezdeményezést legalább 7 különböző uniós ország polgárának kell együtt jegyeznie. A benyújtás után a Bizottságnak két hónapja van arra, hogy döntsön arról, hogy a kezdeményezés befogadható-e. Amennyiben igen, a kezdeményezőknek egy évük van arra, hogy egymillió támogató aláírást összegyűjtsenek. Minden tagország polgáraitól érkezhetnek aláírások, lakosságarányosan meghatározott érvényességi küszöbbel. Amennyiben összegyűltek az aláírások és a szükséges számú országból érkező aláírások száma eléri a küszöbértéket, az Európai Bizottság köteles tárgyalni az indítványt. Ők döntenek arról, hogy a polgárok által felvetett témában lépnek-e, például törvényjavaslattal. A javaslatot ezután a Parlament és a Tanács a rendes törvényhozási eljárás keretében tárgyalja. A javaslat akkor válik jogszabállyá, ha mindkettő elfogadja azt.

Hagyományos GMO

Genetikailag módosított szervezet

Hagyományos GMO-k olyan élő szervezetek, melyek genetikai anyaga mesterségesen módosítva lett oly módon, amely hagyományos nemesítés útján nem történhetett volna meg az adott vagy rokon fajjal. A GMO-k olyan szervezetek genetikai anyagát tartalmazzák, amelyekből természetes úton nem történhetett volna meg a génátvitel, ezeket a mesterségesen átvitt géneket transzgéneknek nevezzük. Ezen GMO-k termesztése és marketingje szigorúan szabályozott az EU-ban a saját és a környezetünk biztonsága érdekében.

Hagyományos mutagenezisen alapuló eljárások

Klasszikus növénynemesítési technikák

Azokat az eljárásokat, melyek során a vetőmagokat vegyszerekkel vagy sugárzással kezelnek azért, hogy azok új tulajdonságokkal rendelkezzenek, hagyományos növénynemesítési eljárásoknak nevezzük. Ezek az eljárások véletlenszerű mutációkat generálnak a növény egész genomjában. A kívánt tulajdonsággal rendelkező növényeket aztán szelektálják, további termesztés érdekében – egy rendkívül hosszadalmas folyamat során. A mutagenezissel – hagyományos vagy új eljárások során - előállított fajták nem tartalmaznak idegen fajtól származó genetikai anyagot. Így a hagyományos mutagenezisen alapuló eljárások nem tartoznak az EU szigorú GMO-s szabályozásának hatálya alá, az ilyen eljárások során előállított termékeket évtizedek óta biztonságosan termesztik és fogyasztják.

NPBTs

Új növénynemesítési technikák

Az NPBT-k az elmúlt évtizedben kifejlesztett módszerek, amelyeket új növényfajták tenyésztésére használnak, oly módon, hogy a vetőmagok vagy növényi sejtek genetikai anyagát gondosan megváltoztatják, ahelyett, hogy véletlenszerű mutációkra támaszkodnának. A természetes mutációk utánozásával az NPBT-k felhasználhatók az aszályra és a kártevőkre ellenálló, magasabb terméshozamú, jobb minõségû növények tenyésztésének megkönnyítésére, és ezáltal hozzájárulnak az élelmezésbiztonsághoz és a mezõgazdaság fenntartható fejlõdéséhez. Sajnos az EU jelenlegi jogi kerete megköveteli a mesterségesen előállított GMO-k és növények egyenlő bánásmódját, amelyek természetét utánozó, de gondosan célzott módon változtak meg az NPBT-kkel. Ez korlátozza az NPBT-k által előállított növények használatát is, amelyek természetesen előfordulhattak.

 
 
 
 

© 2019 by Grow Scientific Progress. Created with Wix.com

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now