Az indítvány

Polgári kezdeményezés formájában beadtunk egy részletes törvénymódosítási indítványt a 2001/18/EC direktíva naprakésszé tételéhez, melyet ezen a weboldalon 2019. július 25-én tettünk közzé.

Indítványunkban több lehetséges irányvonalat hangoltunk össze az új növénynemesítési eljárások (new plant breeding techniques - NPBTs) szabályozási rendszerének aktualizálása érdekében. Indítványunkat itt, vezérelveinket pedig itt olvashatja.

Kezdeményezzük, hogy a mutagenezis alapú új növénynemesítési eljárások és a hagyományos génmódosítási technikák legyenek egyértelműen megkülönböztetve, hiszen az eljárások végeredménye is eltérő.

 

Nyomatékosan kérjük az eljárások eredményeképpen létrejövő organizmusok termék alapú kockázatkezelését, szemben a jelenlegi eljárás alapú kockázatkezeléssel. Kérjük ezt annál is inkább, mert a kockázatokat a termékkel kapcsolják össze, nem pedig az eljárással, amely során létrejön a termék.

 

Ehhez javasoljuk egy olyan lista megalkotását, amely a biztonságos, fajspecifikus tulajdonságokat tartalmazza. Ez alapján azon termékek esetében, amelyek az új növénynemesítési eljárások eredményeképpen csak ezen a listán szereplő tulajdonságokkal módosultak, de nem tartalmaznak idegen genetikai anyagot, engedélyezés helyett csak tájékoztatási kötelezettség legyen. Új tulajdonságokkal rendelkező (GMO) szervezetek továbbra is csak fokozott biztonsági ellenőrzés és engedélyezés után legyenek termeszthetők. 

 

Összefoglalva, a direktívát módosító javaslataink kevésbé szigorú előírásokat tartalmaznak azon termékek számára, melyek megkülönböztethetetlenek a hagyományos nemesítési eljárásokkal előállítottaktól. Az új tulajdonságokkal bíró (GMO) termékek esetében azonban megmaradnának a szigorú kockázatkezelési előírások.

Hiszünk abban, hogy ezek olyan szükséges változtatások, melyek elősegíthetik egy hatékonyabb, fenntartható, erőforrásbarát mezőgazdaság kialakulását az Európai Unióban, és megnyithatják az utat a tudományos megalapozottságú politikai döntések irányába.

© 2019 by Grow Scientific Progress. Created with Wix.com

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now